info@alnarpsparken.com

Program 2025

Program 2025:

Måndagen den 3 februari. Myllan Agricum, kl 18.00. Alnarpsfakultetens dekanus Christina Kolstrup Lunner berättar om vad som är på gång i Alnarp.

Måndagen den 10 mars. Myllan, Agricum, kl 18.00. Anette Nilsson om Else Dahl. Anette Nilsson forskar på sin fritid om historiska människors liv och levnad.

Else Dahl, verkade och bodde på Alnarps trädgårdsskola 1911-1940. Följ med på en guidning genom Else Dahls historia. Ni får höra om livet som tidig trädgårdskvinna. Speciallärare på Alnarps trädgårdsskola och initiativtagare till krigssjukhus på Alnarp. Flera titlar går att sätta på Else, här är några: trädgårdsarkitekt, författare, fru, konstnär, sakkunnig, sjuksköterska. Tack vare att jag fått tillgång till mycket information från hennes barnbarn, tidningar och arkiv har jag kunnat få fram ett mycket spännande och detaljrikt porträtt och en miljöbild.

 

Måndagen den 7 april. Myllan Agricum kl 18. Jubileumsföreläsning. Professor emeritus Roland Gustavsson talar om Alnarps landskapslaboratoriums framväxt och utveckling till idag.

Firande av boken ”Woods Go Urban” om tre skandinaviska landskapslaboratorier. Buenos Aires, Berlin, Paris, Wageningen. Varför fyller man bussar med trädgårdsdesigners och planerare för exkursioner till Alnarp 2024? Om början. Om ursprungliga idéer som varit bärande. Vad vi fick med oss från 1900-talet. Hur det har sett ut under olika tider. Personligheter som tagit det vidare.  Tidsströmningar och trender inympade i Alnarps landskapslaboratorium. Efter föreläsningen avhålls föreningens årsmöte. Förfriskningar serveras i pausen.

Lördagen den 10 maj kl 6 på morgonen. Gökotta med Lars-Göran Lillvik. Vi träffas på parkeringsplatsen utanför restaurangen kl 6.00. Anpassa klädsel och tag gärna med morgonfika.

Måndagen den 12 maj. kl 18 Jubileumsvandring om Alnarps historia med Göran Thomé. Vi stannar vid några av Alnarps historiska byggnader och talar om vilka funktioner de haft genom tiderna. Vandringen startar vid slottets norra sida och slutar vid Hovbeslagsskolan. Samling vid slottets norra sida.

Måndagen den 19 maj kl 18 Jubileumsvandring om vilda växter i parken med Lars-Göran Lillvik. Vi går längs parkens vindlande gångar och på lundarnas lummiga stigar. Vi tittar på vanliga ängsblommor och försöka hitta några ovanliga lundväxter. Samling just söder om slottet.

Måndagen den 26 maj kl 18. Jubileumsvandring om frukt, bär och nötter med Inger Hjalmarsson. Under vandringen förevisas några av parkens frukt-, bär- och nötväxter samt ges en inblick i Alnarps pomologiska historia. Vandringen avslutas i Alnarps plantskolas hasselsortiment från 1928. Samling på Parkeringsplats P2, bredvid Sortimentsträdgården. Att promenera tillbaka från hasselsortimentet till parkeringen tar ca 7-8 minuter.